Rohkeasti maailmalle töihin

Suomi on ihana maa. Meillä on melkein kaikkea, mitä ihminen voi haluta. Mutta joskus ihminen haluaa enemmän kuin on tarjolla kotomaassa. Joskus työskentely ulkomailla houkuttaa.

Mistä aloittaa

Jos vakavissaan harkitsee ulkomaille töihin lähtöä, syyn on myös oltava hyvä. Ne ajat ovat jo kauan sitten menneet, kun heilahdettiin talven viettoon Thaimaaseen ja tehtiin siinä sivussa hieman taskurahaa. Kilpailu on koventunut, eivätkä työmarkkinat ole enää samat.

Loogista on ensin valita kohdemaa tai tietty kansainvälinen yritys, jonka palveluksessa haluaa olla. Omasta taustasta riippuen tiettyjen alojen ihmisiä lähetetään ulkomaankomennuksille ilman sen kummenpia kielivaatimuksia. Mutta jos oma ala ei sisällä tämmöisiä mahdollisuuksia, kielitaito pitäisi olla kohdemaan kanssa balanssissa.

 Kun maa on selvillä on aika laittaa CV kuntoon. Suomalainen CV ei valitettavasti useinkaan vastaa kansainvälisiä standardeja. Jos netistä ei löydy kunnon ohjeita, kannattaa harkita ammattilaisen palveluja CV:n muokkaamiseen. Hyvin ja huolella käännetty ja kohdemaan mukainen CV on parhaimmillaan ainakin yhtä arvokas kuin sen sisältämä informaatio.

Tutkintotodistukset on suositeltavaa käännättää ja jos ala on erikoistaitoja vaativa, kannattaa ottaa etukäteen selvää, pärjääkö työnhaussa pelkillä suomalaisilla papereilla vai vaativatko kohdemaan viranomaiset juuri siinä maassa sertifikoituja todistuksia.

Muutenkin kohdemaan työnhakuprosessista pitää ottaa etukäteen selvää niin paljon kuin mahdollista. Varsinkin kun lähdetään Euroopan rajojen ulkopuolelle, tavat saattavat muuttua radikaalisti. Jo Euroopan sisälläkin työkulttuuri saattaa yllättää, muistammehan kaikki espanjalaisen siestan.

Sosiaalista mediaa kannattaa käyttää hyväkseen niin paljon kuin vain pystyy. Kaikkia työpaikkoja ei mainosteta Indeed tai Monster sivustoilla. Ja rohkeasti lassoamaan omaa sosiaalista verkostoa mukaan prosesssiin, ei koskaan voi tietää kenen serkun toimisto Prahassa on etsimässä juuri sinua.

Paikan päällä olo kannattaa

Kun CV on ladattu kansainväliselle sivustolle, LinkedIn profiili päivitetty ja onpa joitain sähköposteja lähetetty paikaillisille rekrytointifirmoille, niin sitten vaan odottelemaan Skype-haastattelupyytöä. Väärin! Mikään ei korvaa paikan päällä oloa.

Kuvittele, että saat puhelinsoiton, jossa sinua pyydetään haastatteluun seuraavaksi päiväksi. Ja Skype ei ole vaihtoehto, koska kaikki haastattelut pitää suorittaa henkilökohtaisesti. Sen sijaan, että valmistautuisit haastatteluun, yrität paniikinomaisesti varata itsellesi seuraavaa lentoa pois Suomesta.

Esimerkiksi Lontoossa, jossa työn löytäminen on vielä suhteellisen helppoa, lukemattomat työnvälitystoimistot haluavat yleensä henkilökohtaisen tapaamisen, jotta heidän asiakkaakseen pääsee. Alasta riippuen myös kunnon vanhan jalkatyö kannattaa, ravintolat ja pienemmät kaupat saattavat mainostaa vapaita paikkoja näyteikkunoissaan. CV käteen ja rohkeasti kyselemään.

Rahaa ei ole liikaa

Jos lähtö ulkomaille häämöttää, mutta työpaikasta ei ole vielä tietoa, kannattaa paperiasiat laittaa kuntoon ennen Suomesta poistumista. Ansiosidonnaista- ja peruspäivärahaa saa EU-maihin muuttaessa aina kolmeen kuukauteen saakka, jos Kelan asettamat ehdot täyttyvät. Sosiaaliturvasta ja vakuutuksista pitää myös ottaa selvää ennen muuttoa.

EU:n ulkopuolella työluvat tulevat myös relevanteiksi. Joissain maissa työviisumi on vain muodollisuus, joka saattaa maksaa hieman, mutta me kaikki tiedämme, että esimerkiksi Yhdysvaltoihin vihreän viisumin saaminen ei ole mikään yksinkertainen prosessi.

Budjetti täytyy olla kunnossa riippumatta siitä, saako Suomesta tukia tai onko työpaikka jo valmiina kun muuttaa. Asunnon etsiminen paikan päällä on paras vaihtoehto, ja ensimmäinen kuukausi Airbnb:ssä saattaa olla halvempi kuin hotelli, mutta ilmainen se ei ole.

Takuuvuokra, vuokra, laskut, matkustaminen, ruoka… Paras tapa budjetoida on laskea kuinka paljon keskimäärin kohdemaassa kuluu kuukaudessa ja kertoa se ainakin kolmella. Vaikka työpaikka olisi valmiina, ensimmäiseen palkkaan on yleensä ainakin kuukausi. Ja valitettavasti koeaika pätee myös ulkomailla, aina se ensimmäinen työpaikka ei ole se pisin.

Kun kunnolla suunnittelee etukäteen, maailmalla pärjää aivan yhtä hyvin, kun ihanassa Suomessa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut