Onnistunut alanvaihto

Alanvaihto on aina iso päätös elämässä ja saa aikaan todella suuren muutoksen. Alanvaihtoon johtavat monet eri asiat. Toiset ovat tylsistyneet työhönsä, toiset saavat ikään kuin valaistuksen loppuunpalamisen seurauksena ja toiset haluavat tarttua mahdollisuuteen mihin ei aikaisemmin ollut rohkeutta. Mitkä tahansa syyt johtavatkin alanvaihtoon, tulee sitä aina harkita huolella ja suunnitella hyvin, jotta se sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

Alanvaihto ei ole koskaan yksinkertainen asia. Siinä pitää punnita monia eri seikkoja. Eniten alanvaihtajaa huolettaa yleensä toimeentulo, varsinkin jos alanvaihtoon liittyy koulutusta, mikä täytyy käydä läpi ennen uudelle alalle ryhtymistä. Talouden pitää olla turvattu myös sinä siirtymäkautena, mikä alanvaihdon yhteydessä on väistämättä edessä. Omaa elämäntilannetta pitää myös punnita ja miten se reagoi tulevaan muutokseen.

Ensimmäinen askel eteenpäin on alanvaihdos päätöksen tekeminen. Toisinaan sisäinen äänemme käy hyvin äänekkääksi ja ymmärrämme että on muutoksen aika. Joten anna sen muutoksen tulla, mutta suunnittele se huolellisesti. Hätiköiden ei kannata tehdä näin suuria päätöksiä, vaan ne täytyy suunnitella hyvin, jotta ne toteutuvat niin, että ne antavat parhaimman mahdollisen hyödyn kaikille.

Askel askeleelta

Matka kohti alanvaihtoa täytyy suunnitella huolella ja edetä rauhallisesti. Älä ryntää alalle mikä ei ollenkaan sovi sinulle. Tutkiskele itseäsi ja omia mieltymyksiäsi. Joskus alanvaihto ja seuraava suunta voi olla hyvinkin selkeä. Mutta jos suuntaat uudelle alalle täysin tietämättä mihin ryhdyt, voi se ollakin paha virhe. Mieti siis tarkkaan mikä on se ala mihin haluat lähteä. Ajattele realistisesti, löydätkö töitä ja tuletko viihtymään alalla?

Vaikka ala olisi kuinka trendikäs ja ystäväsi menestyy siinä hyvin, se ei tarkoita, että sama tapahtuisi sinulle. Trendikäs ala voi olla houkutteleva, mutta jos se ei lainkaan sovi sinulle, seuraa sitä vain paha loppuunpalaminen. Juttele kiinnostavasta alasta sitä työkseen tekevien kanssa, hae tietoa internetistä ja lue paljon eri kokemuksia. Tällöin saat paremmin kuvan siitä, mitä alalla on odotettavissa ja minkälaista todellisuus tulee olemaan.

Vaikka raha merkitseekin paljon ja ilman sitä ei elä, älä anna sen kokonaan ohjata suuntaasi. Suomessa moni aikuinen kärsii stressistä ja sen mukana tuomista terveysongelmista. Jos työsi aiheuttaa tätä ja vaikka palkka olisikin todella hyvä, kannattaa miettiä onko se todella sen arvoista. Monesti alanvaihtoa voi seurata hetken aikaa pienempi palkka, mutta vähemmän rahaa ja parempi mielenterveys ei ole lainkaan huono yhdistelmä oman itsesi kannalta.

 Jos uusi ala vaatii pitkän koulutuksen, ei siihenkään kannata lähteä aivan kylmiltään. Olisi parempi, jos alaan saa ensin vähän tuntumaa käytännön tehtävissä ja kokeilemalla. Harjoittelijaksi pääsee nykyään helpolla ja itseään voi kaupata alanvaihtajana, joka haluisi hakea hieman kokemusta alasta ennen pitkään koulutukseen ryhtymistä. On olemassa monia tapoja saada kokemusta ja työnantajia kannattaa itse rohkeasti lähestyä näistä mahdollisuuksista tiedustellen.

Älä anna kenenkään muun ohjailla ajatuksiasi tai kertoa sinulle mihin alaan sinun pitäisi ryhtyä. Anna päätöksen tulla sinusta itsestäsi. Toki apuna voi käyttää erilaisia ammatinvaihdos ammattilaisia, jotka osaavat tukea ja neuvoa suuren päätöksen äärellä. Mutta tärkeintä on löytää haluttu ammatti itsestään eikä kenenkään muun sanelemana.

Alanvaihdos on mahtava tilaisuus kokea jotain uutta ja erilaista. Se on kuin matka takaisin nuoruuteen ja aikaan, jolloin työnteko oli uutta ja mielenkiintoista. Vielä parempaa siitä tekee sen, että vanhemmalla iällä olet kerryttänyt muutakin viisautta ja alanvaihdos tukee omia toiveitasi ja haaveitasi. Suunnittele, ota aikaa, etene rohkeasti ja muista, että alanvaihdos voi viedä jopa vuoden, mutta oikeilla askeleilla onnistut varmasti.