Monimuotokoulutuksella nostetta elämään

Usein löytää itsensä asemasta, jossa nykyinen työ ei enää tunnu niin mielekkäältä. Ehkä mahdollisuudet yletä ovat mahdottomia, tai mielessä häämöttää ihan uusi ala. Jos todella haluaa muutosta työelämään, monimuotokoulutus on varteenotettava vaihtoehto uusiin haasteisiin.

Monimuotokoulutus tai toiselta nimeltään aikuiskoulutus on ollut käytössä jo useita vuosia. Se mahdollistaa korkeamman tai uudemman tutkinnon suorittamisen ja töissä käymisen samanaikaisesti. Valittavien alojen kenttä on laaja, lähes kaikissa löytyy mahdollisuus lisäkoulutukseen.

Monimuotokoulutuksella nostetta elämään

Kun muutos on tarpeen

Syitä aikuiskoulutukseen on useita. Mielekkäämpi työ, parempi palkka, korkeampi asema tai kenties vain itsensä kehittäminen ovat yleisimpiä syitä mennä aikuisena koulun penkille. Urakehitys on yksi suurimpia syitä monimuotokoulutukseen. Kenties alkuperäiset tutkintotodistukset eivät riitä himoittuun asemaan työelämässä. Opistoasteen tutkintoa voi jatkaa AMK-tutkinnoksi, kandin papereita voi parantaa maisterin vastaaviksi ja ylimmällä tasolla aina tohtorin väitöskirjaan asti. Jos haluaa pysytellä samalla alalla, aikaisemmista opinnoista ja joissakin tapauksissa myös alakohtaisesta työkokemuksesta saa ylimääräisiä pisteitä, joilla voi korvata osan tutkinnosta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aika korkeamman tutkinnon suorittamiseksi lyhenee, joissakin tapauksissa yli puolella. Joskus kuitenkin se ensimmäinen ammatti, johon on valmistunut ei enää tunnukaan oikealta joidenkin vuosien jälkeen. Tai ehkä työllistymismahdollisuudet ovat olemattomia, ja uuden uran käynnistäminen tarpeellista. Monimuotokoulutus mahdollistaa alan vaihdon joustavasti, eikä aina ole välttämätöntä ottaa uutta opintolainaa kun voi käydä töissä samaan aikaan. Koska uudelleenkouluttautuminen vaatii enemmän aikaa, on hyvä etukäteen vakavasti miettiä, että uusi ala on sekä mielekästä että myöskin työllistävää. Kolmen, neljän vuoden panostus opiskeluun samalla töissä käyden vaatii, että tunnelin toisessa päässä näkyvä valo loistaa kirkkaana.

Tuumasta toimeen

Aiheeseen liittyvät julkaisut