Miten tulla paremmaksi johtajaksi

Johtajuus on jatkuvasti kehittyvä taiteenala, jossa kukaan ei voi tulla täydelliseksi. Olemme myös huomanneet, että kaikki johtajatyypit sekä -tyylit eivät sovi kaikkialle. Onkin tärkeää kehittää itseään eteenpäin ja tulla paremmaksi johtajaksi. Ei kannata kuitenkaan ottaa yhtä esimerkkiä eteensä ja kopioida heidän tekemisiään. Johtajuus on nimenomaan todella yksilöllistä, kuten jokainen työntekijäkin. Johtajaksi voi syntyä, mutta johtajana ei pysytä, mikäli ei osaa kasvattaa ja kehittää omia taitojaan. Lähtökohtaisesti kannattaa katsoa sitä tilannetta, missä nyt on ja erityisesti analysoida sitä, että onko tämänhetkisessä tilanteessa jonkinlaisia haasteita, joista pitäisi päästä eteenpäin.

Haasteiden ymmärtäminen ja arviointi on tärkeää oman johtajuuden kehityksessä. On myös todella olennaista, että tiedät missä olet hyvä. Mikäli katsot vain negatiivisia asioita, voit jatkossakin keskittyä vain niihin ja unohtaa sen, että osaat jotkut johtajuuden osa-alueet oikeastaan aika hyvin. Itseään ei kannata turhaan aliarvioida ja varsinkaan aina verrata suoraan esimerkiksi kollegaan – jokainen meistä on yksilö.

Arvioi ympäristöäsi

Aloita itsesi kehittäminen arvioimalla tämänhetkinen tilanne ja ympäristösi. Vertaile aikaisempaan kokemukseesi ja mikäli mahdollista, juuri esimiehen asemassa. Mikä on erilaista tai toisin kuin ennen? Mikä on muuttunut? Voiko olla, että haasteesi johtajana perustuu omaan epävarmuuteesi itse työtehtävästä tai et välttämättä tule henkilökohtaisesti toimeen alaistesi kanssa? Nämä ovat hyviä esimerkkikysymyksiä.

ensin katsoa omaa käyttäytymistäsi

Kaikkien ei kuulu tulla kaikkien kanssa toimeen täydellisesti, mutta fiksu ja asiallinen työympäristö on todella tärkeää. Jokaisella työntekijällä tulee yrityksessä olla vastuu omasta tekemisestään ja on oletettavaa, että aikuiset ihmiset osaavat käyttäytyä järkevästi ja tulevat loppujen lopuksi kuitenkin toimeen keskenään. Ensisijaisesti kannattaa aina katsoa kuntoon oma käyttäytyminen.

Arvioi omaa johtajuuttasi

Katso kuvainnollisesti ja miksei välillä oikeastikin kunnolla peiliin. Kuinka puhut alaisillesi? Kuinka puhut kollegoillesi? Kuinka keskustelet omien esimiestesi kanssa? On tärkeää, että kanssakäynti on sujuvaa, sekä asiallista. Työyhteisöissä usein arvostetaan faktoja ja tilastoja, sillä niiden pohjalta päätöksiä pystyy perustelemaan hyvin. Käyttäydytkö itse siten, kuten haluat? Omaa johtajuutta kannattaa tutkia ja asettaa tavoitteita. Millaiseksi johtajaksi haluat tulla ja mitä haluat saavuttaa? Vertaile erilaisia johtajuustyylejä ja mieti, mistä itse pidät eniten. Asettamalla tavoitteet selkeäksi ja kirjaamalla ne ylös, voit myös nähdä oman kehityksesi.

Huomioithan, että kaikille työntekijöille kaikki johtajuustyylit eivät sovi. On siis hyvin tärkeää, että vaikka sinulla olisikin vahva tyyli, osaat tarvittaessa joustaa siitä hieman. Siitä ei siis kannata pitää kynsin ja hampain kiinni, vaan on tärkeää osata lukea työpaikan tilanteita, sekä muokkautua niiden mukaan, unohtamatta kuitenkaan itselle tärkeitä asioita. Erityisesti nuorilla johtajilla usein käy niin, että joskus jopa tietämättään yrittää kompensoida omaa kokemattomuuttaan kovuudella ja lujuudella. Se ei kuitenkaan aina ole se oikea tapa. Välillä alaiset arvostavat sitä, että esimies osaa olla ihminen, sekä näyttää sen. Hyvin harvassa työympäristössä kuitenkaan tahallisesti pyritään saamaan toinen ihminen huonoon valoon.

Tällaisessa ympäristössä kannattaakin miettiä, että kuulutkohan ehkä sittenkään siihen ympäristöön. Ympäristön ja työpaikan vaihtaminen ei ole aina huono asia. Välillä tarvitaan muutosta ja oman itsensä likoon panemista muussakin tilanteessa. Kehittyäksesi johtajana on tärkeää liikkua eteenpäin – välillä kirjaimellisestikin. Huomaathan, että kehitys ei aina tapahdu päivässä tai viikossakaan. Ihmisen kehitys voi viedä todella pitkään ja välillä saatat huomata, että oletkin jo tehnyt asiat eri tavalla huomaamattasi. Tästä syystä jatkuva itsensä kehittäminen johtajana on ehdottoman tärkeää. Aseta tavoitteita lyhyelle, sekä pitkälle aikavälille, äläkä tee niistä liian mahdottomia. Tavoitteiden saavuttaminen on jokaiselle johtajalle todella tärkeää.

Aiheeseen liittyvät julkaisut