Miltä työelämä näyttää vuonna 2021?

Miltä työelämä näyttää vuonna 2021?

Hyvin erilaiselta, jos näin voisi sanoa. Viime vuosi oli hyvin hämmentävää korona epidemian takia. Monet menettivät työnsä, osaan se ei vaikuttanut ollenkaan ja osa odottaa edelleen pääsevänsä töihin. Poikkeuksellinen vuosi sai monet vaihtamaan alaa ja hakemaan uutta työtä tai opiskelupaikkaa. Etätyö on siis tullut pysyäkseen.

Ennen poikkeusaikaa etätyöt olivat jo yleistymässä. Mutta korona niin sanotusti pakotti suurimman osan kotiin ja etätöihin. Kyselyiden mukaan yli miljoona suomalaista alkoi tekemään töitä kotoa käsin ja noin puolet heistä voi jatkaa näin myös jatkossa. Etätyö mahdollistaa joustavan arjen ja hyvän keskittymisen omassa rauhassa kotona. Toisaalta taas työkavereiden tuki saattaa vaikuttaa negatiivisesti työtulokseen.

Työhyvinvoinvointia arvostetaan entistä enemmän

Poikkeuksellisten olojen jälkeen työhyvinvointi on yksi osa alue, mihin ollaan ja tullaan varmasti kiinnittämään enemmän ja enemmän huomiota. Monet joutuivat irtisanotuiksi tai ovat edelleen lomautettuina, mikä on aiheuttanut stressiä ja väsymystä. Tämän lisäksi myös lapsiperheissä huolta on aiheuttanut koulujen ja päiväkotien väliaikaiset sulkemiset ja tietysti huoli ylipäätään maailman tilasta.

Monet kokevat tärkeinä työssä varmuuden tulevasta ja että töitä riittää vaikka tapahtuisi mitä. Myös oikeudenmukainen kohtelu ja yhteisöllisyys koetaan tärkeänä. Kun työ siirtyy yllättäen kotiin ja vaikuttaa myös muihin, on työhyvinvointi entistä tärkeämpää ja siihen tulee panostaa. Hyvä muistaa pitää luovia taukoja ja verrytellä työpäivän aikana. Joko ennen tai jälkeen on hyvä muistaa ottaa aikaa harrastuksille ja rentoutumiselle sekä tietysti ylläpitää sosiaalisia suhteita.

Merkityksellisen työn kaipuu

Merkityksellisen työn kaipuu

Viime vuosi herätti monia, sai silmät auki että jotain on aika tehdä toisin, uudet tuulet odottavat ja aina kun yksi ovi sulkeutuu toinen aukeaa. Vuosi 2021 tuo tullessaan varmasti uusia tuulia monille, uuden työn tai koulun merkeissä. Suomalaisessa kulttuurissa tyydytään helposti siihen keskivertoon ja ollaan tyytyväisiä siinä samassa oravanpyörässä maanantaista perjantaihin kello 9:00-17:00. On hyvä miettiä mikä tekee työstä merkityksellisen ja motivoi joka aamu ylös sängystä. Ja ehkä kaikkein tärkein, nauttii siitä mitä tekee. Hyvin monet eivät välitä tekemästään työstä ja tekevät sitä vain rahan takia. Ennemmin tai myöhemmin tapahtuu loppuun palaminen ja mietitään mikä meni pieleen.

Koronan myötä kuulee yhä useampien löytäneen sen oman jutun, työn tai harrastuksen joka motivoi elämässä eteenpäin ja auttaa kehittämään itseään parhaaksi mahdolliseksi versioksi itsestään. Onkin hyvä kysyä nyt itseltään, onko tyytyväinen itseensä ja nykyiseen työhän ja mitä se antaa minulle? Ja miltä tulevaisuus vaikuttaa tässä työssä vai onko siellä tulevaa näkyvissä ollenkaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta, mikä saattaakin olla monelle suomalaiselle pelottava ajatus. Mutta jos ei uskalla ja kokeile uutta, ei voi tietää mitä sen tuo tullessaan tulevaisuudessa.

Hyvä piirre oppia kuuntelemaan itseään ja tunnistamaan omat vahvuudet työssä ja kuin muillakin elämän osa aluille. Voi olla myös hetkiä, jolloin on suunta täysin hukassa eikä tiedä mitä tehdä, voi aina kääntyä asiantuntijoiden puoleen ja jutella ja suunnitella uutta työuraa tai koulutusta. Suomessa on onneksi hyvä tuki muun muassa Kelalta, joka varmistaa uudet työllisyys mahdollisuudet. Työelämä näyttää siis hyvin valoisalta toiselta kantilta ajateltuna. Hyvinvointi työssä korostuu koko ajan ja myös tämä on yksi syy miksi hyvinvointi- ja liikunta ala on kasvava. Toisinkuin matkailu ala, mikä tämäkin näyttänee elpyvän pikkuhiljaa koronan väistyessä. Suurimmissa firmoissa ja työpaikossa on mahdollista etätöihin, mikä tulee pysyäkseen hyvin varmasti kauan.

Aiheeseen liittyvät julkaisut