Kun yritys lähettää ulkomaille

Joskus uralla saattaa tulla mahdollisuus jättää Suomen tomut taakseen ja suunnata jonnekin päin maailmaa oman työpaikan lähettämänä. Jos komennus on lyhyehkö, alle vuoden mittainen, loogisin vaihtoehto on yleensä majoittuminen hotellissa tai vastaavassa, mutta pidemmille ajoille kannattaa miettiä vaihtoehtoa muuttaa koko elämä kohdemaahan vähäksi aikaa, mukaan lukien oma perhe.

Maastamuutto on aina suuri projekti, ja sitä kannattaa suunnitella huolella jo kauan ennen varsinaista lähtöä. Tapahtui muutto sitten yksin tai perheen kanssa, neuvottelu muuttopaketista ja siihen liittyvistä jatkuvista eduista yrityksen kanssa pitää tehdä huolella ja varmistaa itselleen ja perheelleen paras mahdollinen tuki ulkomaan vuosien ajaksi.

Kun siirto ulkomaille häämöttää

Ensimmäisiä asioita, kun kohdemaa ja -kaupunki on selvillä, on luonnollisesti asumisen järjestäminen. Yritys yleensä maksaa ainakin osan vuokrasta, ja kannattaa ottaa selvää paikallisesta hintatasosta ja turvallisista alueista, jotta ei pakosta tai huolimattomuuttaan löydä itseään asumasta keskeltä kohdekaupungin slummirajaa. Usein varsinkin ei-englanninkielisissä maissa ulkomaankomennuksella olevat työntekijät ja heidän perheensä muodostavat omia yhdyskuntiaan ja asuvat yleensä suhteellisen lähellä toisiaan. Tietyissä maissa länsimaisten ihmisten suositellaan asuvan vartioiduilla alueilla, joissa turvallisuus voidaan taata paremmin kuin paikallisten seassa olemalla. Asumiseen liittyen kannattaa myös tarkistaa tarjoaako firma rahaa kodinhoito- tai muihin palveluihin. Siivous-, kuljetus-, lasten- ja mahdollisen puutarhan hoitoavut auttavat arjessa, vaikka Suomessa näiden palveluiden hankkiminen ei tulisi mieleenkään. Joskus autonkuljettaja osoittautuu tarpeellisemmaksi kuin lastenhoitaja. Perheeseen liittyen lasten koulunkäynti ja sen järjestäminen on tietenkin hyvin tärkeää. Jotkut perheet suosivat kotikoulua, mutta useimmissa suosituissa kohdekaupungeissa on kansainvälisiä yksityisiä kouluja, jotka ovat suosittuja komennushenkilöiden keskuudessa. Paikallinen koulukun saattaa olla vaihtoehto, mutta kielimuuri saattaa hankaloittaa opiskelua. Ja taas kannattaa tarkistaa, minkälaisen avustuksen tähän voi lähettävältä yritykseltä saada. Sekä koulu että asunto kannattaa käydä etukäteen paikan päällä tarkistamassa, jos siihen vain on mahdollisuus. Kun mahdolliset omat tavarat rahdataan kontissa toiselle puolelle maailmaa, on helpompaa jos niitä ei heti tarvitse siirtää toiseen taloon ensimmäisen osoittautuessa asumiskelvottomaksi. Kun on mietitty laitetaanko oma omistusasunto vuokralle ulkomailla oleskelun ajaksi vai luovutaanko vuokrakodista, on aika kilpailuttaa muuttopalveluja. Jotkut tarjoavat täyden palvelun paketteja, joissa kummassakaan päässä ei tarvitse itse kuin ohjailla muuttomiehiä. Osan tavaroista voi aina jättää varastoon, ja vaikka uusi koti olisi kalustamaton, kannattaa harkita paikallista Ikeaa ennemmin kuin koko omaisuuden rahtaamista uuteen maahan.

Kulttuurishokki tulee vääjäämättä

Jos ei osaa uudessa maassa puhuttua kieltä, olisi suotavaa opiskella etukäteen edes alkeita, jotta arki kaupassa käymisineen ja ravintolassa tilaamisineen olisi helpompaa. Ja luonnollisesti paikallisesta kulttuurista kannattaa ottaa selvä ennen muuttoa. Usein perheiden toinen puolisko jää kotiin pyörittämään arkea. Puolisolle myönnettävästä tuesta kannattaa myös neuvotella, kun matkaan valmistautuu. On tietenkin mahdollista joissakin tapauksissa, että molemmat aikuiset työskentevät, varsinkin jos töitä tekee etänä takaisin Suomeen. Väistämättömään kulttuurishokkiin on hyvä varautua ennakkoon. Kun suku ja ystävät jäävät kotimaahan, voi olo tuntua joskus hyvinkin yksinäiseltä. Jollei jäytävä ikävä yllätäkään, vielä parempi. Paikallisiin Facebook ja muihin ryhmiin kannattaa liittyä viimeistään, kun on asettunut aloilleen. Uusia ystäviä on helppo saada muista ulkomaalaisista perheistä, kaikki ovat henkisesti samalla linjalla. Jos halajaa paikallisia kontakteja, töiden kautta on helpompaa tutustua. Kielimuuri voi vaikeuttaa arkea huomattavasti, joten vertaistuki muiden ulkomaalaisten avulla on arvokasta. Maahanmuuttajien keskuudessa voi yhdessä tutustua paikalliseen kulttuuriin, jos yksin tai perheen kanssa seikkailu tuntuu liian uskaliaalta. Parhaimmillaan vuodet ulkomailla voivat olla rikas ja ikimuistoinen kokemus, josta kannattaa nauttia monipuolisesti, kun siihen on mahdollisuus.

Kulttuurishokki tulee vääjäämättä

Aiheeseen liittyvät julkaisut