Kestävä elämäntapa ja parempi ympäristö

Kestävä elämäntapa ja parempi ympäristö

Maapallolla, tällä ainutlaatuisella planeetalla, jolla elämme, on tänä päivänä melko huonot oltavat. Nykyinen kuluttaminen ja tuhlaileva elämäntyyli on kestämätöntä luonnonvarojen kannalta, ja tähän elämäntapaan syyllistyvät lähinnä länsimaiden asukkaat. On arvioitu, että jos kaikki maapallolla kuluttaisivat ja eläisivät samalla epäekologisella tavalla, tarvittaisiin siihen lukuisien muiden maapallojen luonnonvarat. Tietysti myös ympäristö kärsii tästä, koska seurauksena tällaisesta elämäntyylistä esimerkiksi kasvihuonepäästöt lisääntyvät. Jos haluamme säilyttää luonnon, säästää maapallon varoja ja toimia kestävällä pohjalla, on vaikuttamisen ja ratkaisujen aika juuri nyt. Mutta mitä oikeastaan voimme tehdä asian hyväksi? Onko yksilön valinnoilla vaikutusta, vai kannattaako vain jäädä odottamaan mitä valtiot voivat maapallon hyväksi tehdä? Lähdetään katsomaan hieman, mitä jokainen meistä voi tehdä omalta osaltaan, ja toisaalta mitä esimerkiksi Suomessa on jo tehty paremman tulevaisuuden hyväksi.

Kestävä elämäntapa

Sellaista tapaa elää, joka säästää luonnonvaroja ja energiaa, voidaan sanoa kestäväksi elämäntavaksi. Tätä voi toteuttaa monella eri tavalla, ja jokaisen yksilön tapa toimia elämässään vaikuttaa myös suureen kuvaan. Jos ajattelemme kestävän kulutuksen globaalia tasoa, se on laskettu täysin luonnonvarojen uusiutumiskyvyn perusteella. Suomessa me kulutamme neljä kertaa enemmän kuin meidän pitäisi globaalisella tasolla, ja tämä on asia johon jokainen voi vaikuttaa. Ensin on toki hyvä ymmärtää ja hahmottaa millä elämänalueilla kulutus on kovinta. Suomessa ymmärrettävistä syistä asuminen kuluttaa eniten luonnonvaroja, noin 32 prosenttia. Seuraavaksi täällä pitkien etäisyyksien maassa kulutetaan liikkumiseen, eli 21 prosenttia, ja vasta kolmantena on ruoka, 19 prosenttia. Kestävän arjen saavuttamisessa on siis näihin kiinnitettävä huomiota, mutta toki myös muuhunkin kuluttamiseen. Arjen valintoihin saamme tokia apua, esimerkiksi Sitralla on erilaisia

hankkeita, joiden kautta sekä yksilöt että esimerkiksi kunnat, järjestöt ja yritykset voivat miettiä omia kulutustottumuksiaan ja tehdä niihin tarvittavia muutoksia.

Entä onko mahdollista tehdä jotain asumisen kestävyyteen liittyvissä asioissa? Kyllä. Jokainen yksilö voi tiettyyn pisteeseen asti tehdä voitavansa, mutta iso rooli on totta kai myös taloyhtiöillä, ainakin mitä tulee kerros- ja rivitaloasumiseen. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmien suhteen energiansäästö kannattaa ottaa huomioon aina kun on tulossa vaikkapa putki- tai ikkunaremontteja, ja näitä varten taloyhtiö voi hakea myös julkista energia-avustusta. Tilojen ja tavaroiden yhteiskäyttö on myös yksi tapa vähentää kulutusta, samoin kierrätys ja jätteiden lajittelu, mikä tulee tehdä mahdollisimman helpoksi. Nimeämällä taloyhtiöön ympäristövastaava voidaan nämä asiat saada entistä paremmin huomioitua, ja tiedottamalla kierrätysmahdollisuuksista innostettua asukkaat tekemään voitavansa ympäristön eteen. Myös omakotiasujilla on omat mahdollisuutensa. Vettä säästävät hanat, ajastettu ilmastointi, energiatehokas valaistus, sekä kodinkoneiden huoltaminen ja vanhojen vaihtaminen energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin tekee jo paljon kestävän elämäntavan eteen.

Muita vinkkejä ekoelämään

Muita vinkkejä ekoelämään

Kestävään elämäntapaan kuuluu myös kaikenlainen materiaalin säästäminen. Jokainen voi miettiä huolellisesti tarvitaanko todella jotain uutta tavaraa, ja suosia mieluummin vuokraamista tai lainaamista. Kirpputorit ovat suoranainen aarreaitta ekologisen elämäntavan ystäville, sillä sieltä löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä, ja yleensä todella hyväkuntoista tavaraa ja vaatetta. Jos uusi tavara täytyy kuitenkin hankkia, kannattaa hankkia mahdollisimman kestäviä, kierrätettäviä ja uudelleenkäytettäviä tavaroita. Ruokaostoksilla valinnat voidaan myös tehdä ajatellen kestävyyttä; voisiko korvata ainakin joitakin eläinperäisiä tuotteita kasvipohjaisilla, tai olisiko mahdollista suosia lähiruokaa, joka vähentää kuljettamisesta aiheutuvia päästöjä? Jotkut elintarvikkeet kuten kahvi ja tietyt hedelmät tuotetaan kuitenkin väistämättömästi kaukana: reilun kaupan merkistä kuitenkin tietää, että ympäristövaatimukset on niitä tuotettaessa otettu huomioon tavallista paremmin. Voimme siis tehdä monia valintoja kestävän kehityksen huomioimiseksi, ja me suomalaiset voimme kyllä ylpeänä todeta olevamme edelläkävijöitä tässä suhteessa. Meistä jopa 41 prosenttia on jo omaksunut kestävämmän elämäntavan mukaisia valintoja, mikä on kansainvälisesti katsottuna huikean hieno luku. Jatkakaamme siis hyväksi havaitulla tiellä.

Aiheeseen liittyvät julkaisut