Kaikki, mitä sinun tulisi tietää työhaastattelusta

Työhaastattelu, on jännittävä tilanne. Siinä haastattelija yrittää lyhyessä ajassa, ottaa selville sinun sopivuutesi haettavaan työhön, sekä mitata motivaatiosi avoimeen tehtävään. Yritys haluaa löytää heille sopivan työntekijän ja työnhakija taas toivoisi, että hänet valittaisiin kaikkien muiden hakijoiden joukosta. Tuo ilmi työhaastattelussa, kuinka innostunut ja kiinnostunut olet hakemastasi työpaikasta.

Valmistaudu siis huolella tulevaan haastatteluun. Voit itsekin rentoutua haastattelussa, kun olet valmistautunut siihen huolella. Kuuntele kysymykset rauhassa ja mieti tarkkaan, mitä vastaat.

Tee tausta työ, ota selvää työnantajasta, näin teet vaikutuksen, kun tiedät työnantajasta valmiiksi. Se saa työnantajan vakuuttumaan, että olet aidosti kiinnostunut hakemastasi työstä. Mikäli sinua haastattelee useampi henkilö, ota kaikki huomioon tasapuolisesti.

Esitä kysymyksiä, näin haastattelija vakuuttuu kiinnostuksestasi haettavaa työtä ja työnantajaa kohtaan.

Lue työpaikkailmoitus hyvin, niin tiedät, mitä olet hakemassa ja sopiiko se sinulle. Voit valmiiksi miettiä vastausta, minkä takia juuri sinut tulisi valita kyseiseen tehtävään ja mitkä erottavat sinut muista hakijoista. Tuo esille taitosi, joita sinulla on ja ole kiinnostunut oppimaan uutta.

Kertaa ansioluettelosi ja käy läpi myös, miksi olet vaihtamassa työpaikkaa. Mikäli sinulla on useita työpaikkoja ollut lyhyen ajan sisällä, valmistaudu vastaamaan, myös tätä koskeviin kysymyksiin. Jos olet ollut pitkään pois työelämästä, herättää sekin kysyttävää.

Sinulta saatetaan kysyä myös, mitkä ovat heikkoutesi, sekä mitkä ovat vahvuutesi. Mikäli et ole miettinyt vastauksia näihin valmiiksi, vaan jäät epäröimään, antaa se haastattelijalle epävarman kuvan hakijasta. Mikäli taas pystyt rehellisesti puhumaan vahvuuksista ja heikkouksista, antaa se työnantajalle hyvän ja rehellisen kuvan hakijasta.

Ole haastattelussa mieluummin ajoissa, kuin myöhässä. Siisti pukeutuminen kertoo myös hakijasta ja se tuo sinulle myös itsevarmuutta. Asennettasi tullaan arvioimaan haastattelun aikana, ja sovitko olemassa olevaan työyhteisöön vuorovaikutustaitojen puolesta. Eleillä ja  ilmeillä kerrot itsestäsi paljon. Haastattelija haluaa saada selville, minkälainen ihminen olet, ja minkälaisia arvoja arvostat. Älä sorru puhumaan pahaa edellisistä työnantajista. Haastattelun aikana ei kuitenkaan ole tarkoitus käydä läpi koko menneisyyttä vaan, tulisi myös osata arvioida, mitkä asiat kannattaa tuoda ilmi ja mitä jättää kertomatta.

Kysymyksiin, jotka käsittelevät perhesuhteita, uskontoa, poliittista vakaumusta tai seksuaalista suuntautumista, sinun ei tarvitse vastata.

Mikäli et saanut hakemaasi työpaikkaa, sinulla on oikeus pyytää haastattelijalta vastauksia, miksi et tullut valituksi. Käy läpi haastattelu ja mieti, missä voisit parantaa tulevaisuudessa.

Hyvä työhakemus

Työnantaja on voinut saada kymmeniä tai satoja hakemuksia, huono hakemus on helppo ohittaa. Hyvän hakemuksen tulisi olla selkeä, sopivan pituinen, myyvä ja ytimekäs. Hakemuksen tulisi herättää mielenkiinto, niin että työnantaja haluaa kutsua sinut haastatteluun.

Hakemuksen ei tulisi olla liian pitkä, herätä mielenkiinto heti alussa. Hyvä hakemus vastaa haettavaan työhön. Mikäli käytät aiempaa työhakemusta, muista päivittää se ajan tasalle ja tarkista, että yhteystietosi, sekä hakemuksen saajan yhteystiedot, ovat oikein.

Tee hakemuksesta myyvä, missä tarjoat omia parhaita puoliasi, ja taitojasi, mutta vältä kuitenkin liiallista kehumista. Pidä palkkatoiveesi realistisena, äläkä ahnehdi.

Hakemuksen lisäksi tulee liittää CV, eli ansioluettelo. CV:ssä kerrot, mitä töitä ja työtehtäviä olet aiemmin tehnyt. Sitä tulee pitää ajan tasalla. Työnantaja on kiinnostunut osaamisestasi ja soveltuvuutta hakemaasi työhön. Siitä tulee käydä ilmi työkokemuksesi, henkilötietosi, sekä koulutus. Kun kerrot työkokemuksestasi, kerro lyhyesti, mikä oli vastuualueesi. Kerro työn kannalta oleelliset saavutuksesi.

Joillekin aloille, on hyvä valmistaa portfolio, jossa esittelet tekemiäsi töitä, esimerkiksi, taide- ja käsityöaloilla.

Mikäli sinulla on edellisistä työpaikoista antaa suosittelijoita, tarkista heidän yhteystiedot, sekä muista pyytää lupa, että tiedot saa liittää hakemukseen. Moni työnantaja kaipaa suosituksia ja on hyvä, että suosittelija on tietoinen asiasta.

Hakemus tulisi päättää ystävällisesti, jossa toivot yhteydenottoa. Tarkista hakemuksesi ennen, kuin lähetät sen eteenpäin. Kirjoitusvirheillä et tee vaikutusta.

Hakemuksessa voit käyttää mallipohjaa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut