Harrastuksesta ammatti, unelmista totta

Kukapa meistä ei haluaisi olla kuuluisa näyttelijä tai laulaja. Tai viettää päivänsä maalaten tai virkaten, jokaisella on oma harrastuksensa ja intohimonsa. Täydellisessä maailmassa pystyisi hankkimaan elantonsa tekemällä juuri sitä, mitä rakastaa.

Silti harva meistä pystyy muuttamaan harrastuksensa tulonlähteeksi. Yleensä ajatellaan, että luovat ammatit ovat niitä halutuimpia, ja jokainen meistä osaa luoda jotain. Kuitenkin pystyäkseen muuntamaan harrastuksensa ammatiksi, täytyy pystyä tarjoamaan jotain parempaa kuin vain kerran viikossa keskiviikkokerhon aplodit. Jos tosissaan haluaa vaihtaa elämänsä suuntaa ja löytää työn, jota voi myös pitää harrastuksena, usein ainut vaihtoehto on yksityisyrittäjyys. Mutta jos luottamus omaan osaamiseen on luja, oravanpyörästä pois hyppääminen saattaa olla paras ratkaisu ikinä.

Harrastuksesta ammatti, unelmista totta

Sattumaa vai kovaa työtä

Jos sattuu tuntemaan henkilön, joka näyttää työskentelevän unelma-ammatissaan, kannattaa miettiä kuinka sinne on päästy. On tietenkin olemassa tietty ryhmä ihmisiä, jotka esimerkiksi kokevat vaikkapa sairaanhoidon kutsumusammatikseen ja nauttivat siitä suunnattomasti, mutta keskitytään luoviin aloihin, muusikoihin, taiteilijoihin ja kirjoittajiin esimerkiksi. Hyvin harva luovassa ammatissa työskentelevä on päätynyt alalle sattumalta. Takana on mitä luultavimmin vuosia rankkaa työtä ja uhrauksia. Tahto tehdä elantonsa asian parissa, jota rakastaa, vaatii alalle omistautumista kokonaisvaltaisesti. Reittejä luoviin aloihin on muutamia. Koulutuksella luonnollisesti pääsee alalle helpohkosti, jos ensin onnistuu pääsemään oppilaitokseen sisään. Perinteisesti näyttelijäntyön ja dramaturgian opinnot ovat surullisen kuuluisia alhaisesta sisäänpääsyprosentistaan. On myös muita aloja kuten käsikirjoittaminen tai jazzmusiikin koulutusohjelma, joihin päässeet voivat pitää itseään sen lottovoiton lunastaneina. Suurin osa halukkaista ei siis pääse sisään oppilaitoksiin ja jos halu alalle on vielä kova, on löydettävä muita reittejä toteuttaa unelmansa. Valitettavan usein tämä tarkoittaa vähintään yhtä kovaa uurastusta kuin opiskelu, ja mahdollisesti satoja tunteja palkatonta työtä.

Luovuus, tahto ja taito

Kun luotto omiin taitoihin on kova, se kuuluisa tahto vie läpi sen surullisenkuuluisan harmaan kiven. Taloudellisesti helppoa päämäärään pääseminen ei ole, mutta jos matkasta osaa nauttia yhtä paljon kuin lopputuloksesta, on se sen arvoista. Otetaan pari esimerkkiä tuttavapiiristä. Peruskoulun aikainen luokkakaveri pääsi Sibelius Akatemiaan opiskelemaan sille paljon himotulle jazzmusiikkilinjalle, jolle jonain vuosina ei edes oteta opiskelijoita. Kyseinen henkilö oli hengittänyt musiikkia siitä lähtien, kun ylettyi pianon koskettimiin ja käytti tunteja päivässä harjoitteluun. Valmistuttuaan hän toimi ammattimuusikkona joitakin vuosia, mutta lopulta päätyi perustamaan yrityksen, joka tarjoaa musiikin tuottamista. Aina silloin tällöin hän soittaa joissakin kokoonpanoissa, mutta enemmän harrastuspohjalta kuin elääkseen. Toinen esimerkki on tuttu kokki, joka oli aina haaveillut näyttelijän ammatista. Kun tie Näyttelijäkorkeaan oli kokeilty ja seinä tuli vastaan, hän sattumalta sai assistentin paikan paikallisesta teatterista. Huonosti palkattuja projektikohtaisia pieniä rooleja tuli tehtyä kymmeniä putkeen, ennen kuin hän sai ensimmäisen kiinnityksensä. Ja lopulta hän sai näyttelijän ammattipaperit todistettuaan olleensa alalla tarpeeksi monta vuotta. Molemmat esimerkit osoittavat, että pelkästään lahjakkuudella ei pääse mihinkään. Harjoittelu, tahto ja niistä seuraava taito voi parhaimmassa tapauksessa viedä unelma-ammattiin, mutta helppoa se ei ole.

Muuttuva maailma uusille unelmille

NHL on varmaankin yksi suomalaisten pienten poikien unelma, tai ehkä F1 houkuttelee samalla tasolla. Tai siis niin vielä muutama vuosi sitten. Uutena unelma-ammattina kuvaan on astunut elektroninen urheilu, joka viime aikojen mittauksissa on suosiossa toisella sijalla Suomessa. Ajatella, että videopelejä pelaamalla voi hankkia elantonsa. Eikä pelkästään elantonsa, vaan päätyä tuhansien ja taas tuhansien ihailemaksi ammattilaiseksi, joka kiertää stadioneja maailmalla ja ansaitsee kuusinumeroisia summia.Oli kyseessä sitten synnynnäinen lahjakkuus tai päättäväisyydellä ja kunnianhimolla aikaansaatu unelma-ammatti, ilman jatkuvaa harjoittelua ja kovaa työtä ei asiasta kannata kuin, niin unelmoida.

Muuttuva maailma uusille unelmille

Aiheeseen liittyvät julkaisut