Digitaaliset kulkurit

Internetti on muuttanut maailmaa enemmän kuin mikään muu keksintö historiassa. Se ei pelkästään ole helpottanut globaalia kanssakäymistä, sen myötä on syntynyt kokonaan uusia ammatteja. Yksi näistä uusimmista on digitaaliset kulkurit tai niinkuin kansainvälinen nimi kuuluu – digital nomads. Ollakseen digitaalinen kulkuri henkilön on vain omattava sen tyyppinen työ, jota voi tehdä riippumatta paikasta. Ainoa asia, mitä tarvitaan, on toimiva verkkoyhteys ja kannettava tietokone. Erona etätyöhön digitaalinen kulkuri nimensä mukaisesti vaihtaa asuinpaikkaa säännöllisin väliajoin. Maat ja mantereet vaihtuvat, mutta hyvin usein kulkurit etsivät edullisia kohteita. Vaihtoehtona tämä ammatti on yhtä paljon elämäntapa kuin pelkästään työ.

Digitaaliset kulkurit

Pois oravanpyörästä

Suurin vetovoima digitaalisille kulkureille on vapauden tunne, ei ole sidottu yhteen paikkaan ja omaisuus on laukussa kannettavissa. Jos yhdestä paikasta ei pidä,voi helposti vaihtaa ympäristöä uuteen. Suosituimmat kulkureitten kohteet ovat yleensä kaukoidässä. Asuminen on edullista, joten elääkseen ei tarvitse paljon rahaa. Töitä on silti tehtävä, mutta digitaaliset kulkurit voivat päättää vapaammin kuinka paljon ja mihin aikaan niitä tehdään. Koska kulkurit eivät halua asettua yhteen paikkaan, useat kiertävät maailmaa pelkän turistiviisumin voimin. Se tarkoittaa, että pakostakin on vaihdettava maata tietyin väliajoin. Luonnollisesti EU-alueella näitä rajoituksia ei ole.

Minkälaisia töitä digikulkurit tekevät

Mikä tahansa työ, jota voi tehdä paikkaan sitomatta, on tehtävissä digikulkurina maailmalla. Etätyö ylipäätään kasvattaa suosiotaan, Yhdysvalloissa on arvioitu, että jopa puolet maan työvoimasta on tehnyt etätöitä jossain vaiheessa vuonna 2017. Erilaisia ammatteja digikulkureitten keskuudessa on lukemattomia. Kirjoittajat ja journalistit ovat perinteisesti matkustaneet paljon, mutta kulkeminen on suosittua varsinkin markkinoinnnin ammattilaisten, graafisten suunnittelijoiden, IT-työntekijöiden ja konsulttien keskuudessa. Iso osa digikulkureista on itsenäisiä yrittäjiä, joilla saattaa olla useita toimeksiantajia samaan aikaan. Jotkut ovat onnistuneet saamaan itselleen erillisen sopimuksen työnantajansa kanssa, ja ovat vapaita liikkumaan minne haluavat. Työnantajalle pitkällä tähtäimellä tämä tarkoittaa säästöjä, koska työntekijöiden fyysisestä tilasta ei mene mitään kuluja. Tekniikka on myös mahdollistanut aivan uusia ammatteja, joita digikulkuri voi tehdä. Kielten opetus netissä on kasvussa maailmalla. Ammattimaista nettipelaamista voi tehdä maasta riippumatta. Jotkut ovat jopa onnistuneet tekemään hyvän tilin vloggaamalla matkoistaan.

Hiekkarannallakin pitää tehdä töitä

Vaikka digikulkurit usein laittavat sosiaaliseen mediaan kuvia kauniista hiekkarannoista ja turkoosista vesistä, sitä usein kuvissa näkyvää läppäriä on myös käytettävä. Itsekuria on oltava, ja jos vakituista sopimusta ei ole, on töitä tehtävä sen mukaan, kun niitä on saatavilla. Usein digikulkurit sekoitetaan lokaatiosta riippumattomiin työntekijöihin. On kuitenkin tärkeä tehdä ero näiden kahden välillä. Toinen elää budjetilla ja toiselle raha ei määrittele oleskelupaikkaa. Digikulkurit eivät yleensä tee muhkeita summia, jonka takia edulliset maat ja kaupungit ovat heidän suosiossaan. Jopa noin 500 eurolla kuussa voi elää mukavasti tietyissä kolkissa maailmaa. Lokaatiosta riippumattomat työntekijät voivat asua missäpäin maailmaa tahansa, ja heidän valitsemiaan kohteita ei hintataso määrittele. Joskus kuulee sanottavan, että digikulkurien päämäärä on olla lokaatiosta riippumattomia ammattilaisia. Tämä ei kuitenkaan aina päde, sillä kaikki eivät halua takaisin sitovampaan työelämään eivätkä halua tehdä suuria summia rahaa. Maailmalla paikoissa, joissa digikulkureita on paljon, on yleistynyt edullisella päivävuokralla saatavia, viihtyisiä yhteistyötiloja. Myös muut epäviralliset kokoontumiset ovat suosittuja, sillä yksin tehtävä työ saattaa joskus käydä ankeaksi. On hyvä saada vertaistukea joskus, ja vaihtaa ajatuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Hiekkarannallakin pitää tehdä töitä

Yleensä ajatellaan, että digikulkurit ovat nuoria ja energisiä ihmisiä, jotka janoavat uusia kokemuksia. Muuttuvassa maailmassa kuitenkaan mikään ei estä ihan ketä tahansa ryhtymästä kulkuriksi, jos perinteinen työmalli alkaa käydä ahdistavaksi.

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut