CV kuntoon muutamilla vinkeillä

Alati muuttuvassa maailmassa harvat asiat ovat ikuisia. Ehkä olet kyllästynyt nykyiseen työhösi tai yllättäen löydät itsesi työttömänä ilman omaa syytäsi. Ajantasainen ja kunnolla rakennettu CV on aina hyvä pitää takataskussa, koskaan ei voi tietää milloin sille tulee tarvetta.

Miksi hyvä CV kannattaa

CV on esittely sinusta ja työ- ja koulutushistoriastasi. Jos heti ensimmäiseen työpaikkaasi hakiessa alat rakentamaan sitä, sen ajantasalla pitäminen on helpompaa, kun elämäntilanteet muuttuvat. Hyvän CV:n kirjoittamiseen kannattaa varata aikaa, sillä se parantaa mahdollisuuksiasi etsiessäsi uutta työtä. .

CV on säilyttänyt suosionsa työnhakuprosessissa, vaikka nykyajan yhteiskunnassa olisi mahdollista esitellä itsensä ja osaamisensa vaikka omilla kotisivuillaan tai eri videopalveluja käyttäen. Suomalaiset rekryasiantuntijat ennustavat, että CV:n merkitys haettaessa uutta työtä ei tule poistumaan vielä vuosiin. Työnantajat Suomessa arvostavat perinteitä, joten LinkedIn profiilisi ei tule korvaamaan CV:tä ihan lähiaikoina.

Aseta itsesi työnantajan asemaan. Jos joudut vastaanottamaan kymmeniä työhakemuksia, rakenteeltaan selkeät ja hyvin muodostetut CV-profiilit, saatekirjeet ja varsinaiset CV:t erottuvat varmasti edukseen. Kukaan ei halua lukea kirjoitusvirheitä viliseviä jorinoita, joilla ei ole tunnustetusti hyväksyttyä muotoa.

Perusteet kuntoon

 Aivan ensimmäiseksi, tallenna CV omalla nimelläsi. Kun lähetät sen sähköisesti eteenpäin, on vastaanottavan henkilön huomattavasti helpompaa tallentaa se ja mahdollisesti jakaa muille prosessissa mukana oleville.

Valmiita CV-pohjia saa netistä, joten jos et ole varma kuinka aloittaa tai haluat vain uudistaa koko CV:si, nopeinta on alkaa muokkaamaan valmista kaavaketta. CV tulisi aloittaa perustiedoilla, joita ovat mm. nimi, yhteystiedot, kielitaito, mahdolliset linkit eri alustoille (LinkedIn jne.) ja relevantit tietokoneohjelmat, joita osaat käyttää. Eri pohjilla tiedot hieman vaihtelevat, mutta valmistaudu ainakin edellisiin.

Suomalainen CV yleensä sisältää kuvan. Ja nyt ei puhuta mistä tahansa selfiestä, vaan enemmänkin passikuvan laatuisesta otoksesta. Voit toki hymyillä ja se saattaa olla suotavaakin, mutta muista ammattimaisuus myös tässä kohdassa.

Kun aletaan kirjaamaan työhistoriaa, aloitetaan aina viimeisimmästä työpaikasta. Perustietojen lisäksi on yleensä hyvä mainita, mitä työnkuva on pitänyt sisällään ja oletko osallistunut isompiin projekteihin, saavuttanut tulostavoitteet tai loistanut jotenkin muuten työssäsi. Valehteleminen ei kannata, mutta turha vaatimattomuuskaan ei tuo pisteitä kotiin.

Kaikkea työhistoriaa ei kannata mainita, varsinkin jos sitä on paljon. CV:n pituus ei saisi ylittää kahta A4, mutta silloin pitää olla jo paljon relevanttia kokemusta, jonka haluaa sisällyttää. Työnantajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä olet tehnyt viimeisimmässä työpaikassasi, eivätkä he halua kuulla muinaishistoriallisista kesätöistäsi.

Luonnollisesti koulutus pitää mainita CV:ssä, samassa käänteisessä järjestyksessä kuin työhistoria. Jos olet kurssittanut itseäsi vuosien varrella, mainitse ainoastaan ne, jotka ovat hakemaasi työhön tärkeitä.

Muita yleensä kotimaisessa CV:ssä mainittuja tietoja ovat tunnustukset, harrastukset, profiili ja motto sekä suosittelijat. Harrastuksista kannattaa mainita ne, joista voi vanhempien kanssa puhua punastumatta ja meillä kaikilla ei ole tunnustuksia tai mottoa. Suosittelijat tulisi olla mielellään esimiesasemassa olevia henkilöitä, joilta olet jo saanut luvan heidän mainitsemiseensa.

Profiilin lisääminen CV:een on yleistynyt, mutta saman asian voi ajaa saatekirje.

Saatekirjeellä erotut

 Kun CV keskittyy varsinaiseen faktatietoon, saatekirje on se, joka saa sinut erottumaan massasta. Etenkin sähköpostilla lähetettävät työhakemukset melkeinpä vaativat saatekirjeen mukaansa. Kansainvälisillä markkinoilla työhakemukseen riittää pelkästään hyvä saatekirje ja CV, varsinaista työhakemusta ei tunneta ollenkaan.

 Hyvä saatekirje ei saa olla liian pitkä. Sen tarkoitus on lyhyesti esitellä sinut ja kiinnostuksesi avoimeen työpaikkaan. Samoja tietoja kuin CV:ssä on ei ole tarpeellista mainita kuin ohimennen, olethan jo kirjoittanut loistavan dokumentin, josta ne voi tarkistaa.

Sen sijaan saatekirjeen pitää sisältää vastaus kysymykseen, miksi juuri sinä,kaikkien hakijoiden joukosta, olisit paras valinta kyseiseen työpaikkaan. Motivaatio hakea kyseiseen paikkaan tulisi olla selvä. Persoonallinen ote ja jopa ajoittainen rempseys, jos se sopii hakemasi paikan profiiliin, saa sinut erottumaan kymmenistä muista hakijoista.

Kuten CV:n kanssa, myös saatekirje pitää aina räätälöidä avoimen työpaikan mukaan. Pahin virhe, joka työnhakijana voi tehdä, on kuvitella, että sama CV ja saatekirje sopii jokaiselle työnantajalle ja jokaiseen työpaikkaan.

Aiheeseen liittyvät julkaisut